Naočale s (ne)ružičastim staklima - blog o njima i nama

Ukrajina...
Ovaj blog započinjem razmišljanjima jedog Ukrajinca o Hrvatskoj koju je zatekao, Hrvatima koje je upoznao. Na pitanje što misli o Hrvatima, zagonetno se smješka.
I nije baš dobar početak, pomislih.

Vitaly je u Hrvatskoj tek neko vrijeme (cca 6 mjeseci). Smatram ga kompetentnim u procjeni kvalitete okruženja u kojem žvimo i zbog toga što mu je Hrvatska, čini se, tek jedna od postaja. Kozmopolitski nastrojen, iskustveno „star“, progovara o razlikama i sličnostima dviju metropola.
Vitaly je nadprosječno lijep 33-godišnjak. Namjerno započinjem središnji dio ovog teksta baš tom primjedbom jer i on započinje naš razgovor uspoređujući estetiku njihovih i naših...žena. Sa zamjetnom uvjerenošću konstatira da su Ukrajinke i Ruskinje najljepše žene svijeta, ALI! (ipak nam je drag) njima pridružuje i Hrvatice. Ovaj razgovor krenuo je u sasvim dobrom smjeru.

Vitaly se u Zagrebu osjeća ugodno. Ugodno je poželjno stanje jer je Kijev trenutno grad, a Ukrajina zemlja
u kojima politika definira stanje duha stanovnika, a naš ukrajinski sugovornik nakon analize političke situacije u Ukrajini samo zaključuje-u Hrvatskoj je život opušten. Smeta ga nemogućnost kreiranja vlastite budućnosti, osmišljavanja poslovnih projekata jer je sve u Njihovim rukama, a protiv Njih je uzaludno boriti se.

Kaže on, Ukrajinci su introverti, možda ne izraziti, ali u usporedbi s Hrvatima, svakako. Primjećuje našu neposrednost i otvorenot i to mu izrazito godi.

Joj, gle čuda, ne može se nadiviti ljepotama prirode, a uspio ju je istraživati kroz sada već skoro 3 godišnja doba. Jako se veseli jeseni u Zagrebu...Hrvatskoj. Zaljubljenik u fotografiranje leptira jedva čeka otkriti još neku skrovitiju, travom zaraslu destinaciju. E, ima toga podosta, dragi Vitaly. Dovoljno je krenuti jugozapadno od Zagreba pa onda...

Nekidan je Vitaly bio u kupovini. Ma, ima Kijev trgovina i brendova, ali se cijene uvelike razlikuju. U negativnom smislu. Kaže kako je baš gušt kupiti nešto na sniženju od 70% i to sve na jednom mjestu, velikom šoping centru kojih ne nedostaje Zagrebu, a možda Kijevu da. Nije stigao u trgovinu živežnih namirnica. Zanio se.

Upravo mi se pohvalio da je upisao doktorski studij baš u Zagrebu.
Obrazovanje Ukrajina-Hrvatska? U skorašnjem nastavku. Ne moramo sve odmah i danas.
Jer Vitaly voli opušteno. Jer čini se da Vitaly voli život u Hrvatskoj.