Sitnice bez kojih učionica jednostavno ne može

Kad ste profesor, kad poučavate, kad to radite sada već niz godina onda se i vaša očekivanja povećavaju. Onda se i vaši zahtjevi povećavaju. I ovaj bi se uvod činio prilično ozbiljnim da ga je napisao bilo tko drugi osim mene, profesorice.

Našu, moju nastavu uvelike određuje i prostor u kojem predajem. Jer on, na neki način, pridonosi određivanju moga raspoloženja/neraspoloženja. I zato se silno veselim onima koji imaju određeni ...šarm? Ma, ne šarm u cjelini nego tek nešto malo, za taj prostor netipično, nešto što ima za svrhu unijeti toplinu.
A ulazila sam u svakakve prostore u kojima sam održavala nastavu, mahom poslovne.

Skeniranje improvizirane učionice sada je već automatski čin; brzo, krišom, efikasno. I uvijek primjećujem iste stvari; ima li boje, zdjelice sa slatkišima, čaše s raznobojnim olovkama. Zdjelica sa slatkišima... bombonima je istekao rok trajanja, stoje tu već....dugo, ali ta zdjelica sa slatkišima...Možda mi je draži cijeli taj čin zamišljanja kako je baš ona dospjela u hladni, nekreativni, tipičan poslovni prostor. Netko je morao izabrati zdjelicu prikladne veličine, možda je čak i boja bila presudna za odabir...a onda je bila punjena sadržajem.

Ovo nije tekst o potrebi profesora za pratećom tehnologijom u nastavi niti o nužnosti prilagodbe Plana i programa suvremenim obrazovnim sustavima; ovo je tekst o još jednom u nizu razloga zbog kojeg volimo to što radimo. A volimo toplo, ljudsko, svrsishodno-a sve to slatkiši jesu. Ma, napisat ćemo mi tekst i o odnosu profesora i učenika, super cool metodičkim stvarima, preporučiti pokoji materijal i knjigu, ali nam se učinilo i da valja pisati i o sitnicama koje život znače.

Pa, s time u vezi: volimo uredno napisanu zadaću, pomno odabranu bilježnicu, volimo kada ste točni, kada ste nasmijani, ne osuđujemo kada niste. Volimo vaše prijedloge, sugestije, kritike. Volimo kada se trudite i onda kad ste umorni. A vi možda mislite da mi ne primjećujemo takve stvari, a upravo nam te stvari uljepšavaju nastavu s vama.
A sitnice su. A bitne su.